Różanecznik Kali

Różanecznik odmiany Kali trafił do naszego ogrodu w roku 2016.

Różanecznik Kali

Roślina jest osłonięta przed południowym i zachodnim słońcem przez dom, kwitnie pod koniec maja / na początku czerwca.

Struktura naszego krzewu dosyć zwarta, wzrost wolniejszy od rosnących obok odmian Roseum Elegans czy Simona, przewidywana wysokość, zgodnie z etykietą od 80 do ok. 150 cm (po 10 latach uprawy).

Kwiaty o średnicy ok. 5 – 6 cm w pąku ciemnoczerwone, po rozkwitnięciu fioletowoczerwone, z ciemniejszym rysunkiem na górnym płatku. Kształt kwiatów lejkowaty. Kwiatostany składają się zazwyczaj z ok. 12 kwiatów.

Liście ciemnozielone, spiczasto-jajowate, o długości do 10 cm i szerokości do 4 cm.

Wygląd liści, pąków i kwiatów na dołączonych zdjęciach. W tym roku końcówki płatków przysuszone, być może uszkodzone przez przymrozek przed rozpoczęciem kwitnienia.


Rododendrony preferują gleby próchnicze i kwaśne. Dla odmiany Kali zalecane pH w przedziale 4,0 – 5,0. Podłoże powinno być wilgotne, także w zimie. Zalecane jest ściółkowanie gleby pod krzewami. Znakomicie nadaje się do tego np. kora sosnowa. Gleba pod naszymi krzewami jest pokryta sporą warstwą właśnie kory co pozwala utrzymać odpowiednią wilgotność podłoża i pH. Większość odmian lepiej rośnie na stanowiskach półcienistych. W naszym ogrodzie większość krzewów jest osłonięta od południowego słońca przez dom lub szpaler żywotników.

Liście różaneczników mają zazwyczaj fakturę skórzastą w kolorze ciemnej zieleni, w większości odmian są zimozielone.

Kwiaty, w ilości od kilku do nawet kilkudziesięciu, zazwyczaj zebrane są w szczytowe baldachogrona. Po przekwitnięciu warto usunąć kwiatostany aby roślina nie traciła swoich zasobów na tworzenie nasion a zachowała je na kolejny rok.

Rododendrony w zimie dosyć dobrze znoszą spore mrozy pod warunkiem, że podłoże jest wilgotne pod warstwą ściółki. Z tego względu przed nadejściem przymrozków gleba pod roślinami powinna być nawodniona. Szacowana mrozoodporność dla odmiany różanecznika Kali do około -26 stopni Celsjusza.


Udostępnij

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.