Your cart is currently empty!
Płacz łozy winorośli
Początek wegetacji wiosną zależy od klimatu i warunków pogodowych w danym regionie. Zazwyczaj wegetacja winorośli rozpoczyna się wiosną, gdy średnia temperatura powietrza wynosi około 10-15 stopni Celsjusza. W Polsce, w zależności od regionu, wegetacja winorośli może rozpoczynać się w kwietniu lub na początku maja. W momencie, gdy temperatury wzrastają, rośliny wybudzają się po zimowej przerwie. W kolejnych okresach zaczną produkować nowe pędy, liście, a także kwiatostany, które później przekształcą się w winogrona.
Koniec marca 2023 i temperatura w Twardogórze w dzień dochodzi do kilkunastu stopni a w nocy do ok. dziesięciu. Zaczynam już obserwować tzw. „płacz łozy” na niektórych odmianach winorośli. Rozpoczyna się okres wzrostu i rozwoju winorośli, podczas którego z przyciętych roślin wycieka sok.
Pierwsze startują odmiany Pinot blanc, Pinot noir, Sibera, Leon Millot, MarechalFoch, Swenson Red oraz Hibernal. Rownież stara winorośl Beta zaczęła tłoczyć soki.
Wraz ze wzrostem temperatury powietrza i podłoża korzenie winorośli zaczynają pobierać wodę i składniki odżywcze z gleby. Woda stanowi dla rośliny podstawowe źródło nawadniania, natomiast składniki odżywcze są niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju rośliny. Wraz z wodą, korzenie pobierają z gleby sole mineralne, takie jak azot, fosfor, potas, wapń, magnez, siarka i inne. Te składniki są niezbędne do produkcji chlorofilu, który umożliwia fotosyntezę oraz innych związków chemicznych, które są niezbędne do budowy i funkcjonowania rośliny. Odpowiednia ilość wody i składników odżywczych jest niezwykle ważna dla winorośli, ponieważ wpływa na jakość i ilość plonów.
Dodaj komentarz