Your cart is currently empty!
Winorośl Dornfelder
Dornfelder znany jest z silnego wzrostu i uporządkowanej budowy krzewu.
Odmianę posiadamy w naszej przydomowej miniwinnicy. Winnica znajduje się ona na wschodnim krańcu Wzgórz Trzebnickich, w Twardogórze (wg Wikipedia Wzgórza Trzebnickie rozciągają się z zachodu na wschód – Wińsko › Strupina › Osolin › Osola › Oborniki Śląskie › Trzebnica › Skarszyn › Dobroszyce › Twardogóra). W naszej lokalizacji gleba jest dosyć słaba, do dwóch metrów w głąb w zasadzie piasek, głębiej trochę iłów, glinek. Mimo to odmiana Dornfelder plus podkładka 5BB radzi sobie tutaj wyjątkowo dobrze. Być może nie wiemy co jest głębiej a system korzeniowy dotarł przez trzy sezony na odpowiednią (lepiej zasobną) głębokość i mu to odpowiada. W dłuższej perspektywie raczej jednak się nie obejdzie bez uzupełniania zasobów podłoża.
Kariera odmiany Dornfelder w naszym ogrodzie rozpoczęła się w wiosną a dokładnie w kwietniu 2019 roku. Wtedy kurier dostarczył sadzonki gołokorzeniowe tej odmiany. Zamówiliśmy sadzonki szczepione na podkładkach 5BB, system korzeniowy dostarczonych sadzone jest prawidłowo rozwinięty, sadzonki o grubości ok. centymetra i odpowiednio zawoskowane.
Sadzonki na zdjęciach poniżej.
W tej dostawie były także sadzonki odmian Zweigelt , Sirame oraz Regenta.
Historia powstania odmiany była wielokrotnie opisywana w Internecie i innych mediach.
W skrócie, odmiana została wyhodowana w 1955 roku przez Augusta Herolda w instytucie w Weinsberg w Badenii-Wirtembergii (Niemcy) poprzez krzyżowanie wcześniej wyhodowanych odmian Helfensteiner i Heroldrebe. Odmiana otrzymała nazwę na cześć Immanuela Augusta Ludwiga Dornfelda, założyciela instytutu winiarskiego w Weinsberg. Rejestracja odmiany nastąpiła w 1979 roku.
Dornfelder należy do gatunku Vitis vinifera (winorośl właściwa).
Grona
Grona duże, waga grona często przekracza pół kilograma, jagody 2 do 6 gramów. Jeśli chcemy zrobić wino i oczekujemy wina odpowiedniej jakości najczęściej konieczna będzie redukcja gron do jednego na latorośl. Owoce odmiany są smaczne, odmiana traktowana czasami jako deserowa.
Choroby
W mojej lokalizacji odmiana, jak na winorośl właściwą i swój młody wiek, rośnie w tym roku bez większych problemów. Bazując na doświadczeniach praktycznych bardziej doświadczonych winogrodników, w okresie pękania pąków wykonany był jeden oprysk środkiem Topsin M 500 SC (produkt wycofany w 2021 r. ze sprzedaży) w celu zniszczenia grzybni mączniaka prawdziwego i kilka dni później środkiem Treol 770 EC (olej parafinowy) celem zwalczania ewentualnych form zimujących przędziorka chmielowca.
W późniejszym okresie, ze względu na częste opady, cztery opryski profilaktyczne Siarkol + Miedzian, środki zaliczane do ekologicznych, załatwiły sprawę.
W ubiegłym roku, stosując tylko polecany często środek Polyversum WP, efekty ochrony były gorsze.
Odporność na mróz
Wytrzymałość na mrozy w zimie, w okresie spoczynku rośliny, wydają się wystarczające w mojej lokalizacji, to na razie na podstawie trzech sezonów. Wiosenne przymrozki to już całkiem inna sprawa i wiosna 2021 pokazała wrażliwość na mróz młodych roślin, które za wcześnie chcą wystartować. Część pąków głównych wymarzła, później część latorośli wyłamał silny wiatr zanim dorosły do kolejnych drutów w szpalerze. Taka wstępna redukcja już na przedwiośniu jakby ktoś chciał później sobie zostawić za dużo kwiatostanów czy jeszcze później gron.
Start pąków na wiosnę.
Dodaj komentarz